Seijan Perennatarha

Punkalaitumen Sanomat 09.05.2011

Perennatarhuri panostaa laatuun

Seija Ranta on tehnyt myytävistä perennoista kasvikortit. Asiakas saa mukaansa kasvikohtaiset hoito-ohjeet paperilla.

Puutarhuri Seija Ranta panostaa laadukkaisiin taimiin ja neuvontaan, sillä hinnoilla pieni puutarha ei pysty isolle ketjumyymälöille kilpailemaan. Perinteisillä perennoilla jokainen onnistuu tekemään kauniin perennapenkin pihaansa. Myös erikoisuuksia etsivät löytävät kasveja kukkapenkkiinsä.

Seijan Perennatarha sijaitsee Rannan maatilalla Vanttilan kylässä Punkalaitumella. Seija Ranta on aina tehnyt töitä omalla tilalla, hän on aikaisemmin ommellut, kasvattanut sieniä sekä munittanut kanoja. Ajatus puutarhurinopintojen aloittamiseen kypsyi vähitellen, kipinänä oli oma innostus puutarhanhoitoon. Kun kanojen pito tilalla loppui, oli emäntä jo valmis puutarhuri. Opintoihin sekä oman yrityksen perustamiseen kannusti aviomies Juhani Ranta, joka on kehittänyt omasta tietokoneharrastuksestaan maatalouden sivuelinkeinon. Juhani oli sitä mieltä, että miksei vaimokin voisi tehdä rakkaasta harrastuksesta tuottavan liitännäiselinkeinon.


Maatilan pihapiiri mallipuutarhana


Seijan rakkaus puutarhanhoitoon näkyy Rantojen puutarhassa runsaina ja monipuolisina istutuksina, ja perennamyymälä nivoutuukin maatilan pihapiiriin saumattomasti. – Ajatuksenani on, että asiakkaat näkevät perennat, pensaat ja havut täysikasvuisina malli-istutuksissa. Purkissa olevasta pienestä taimesta ei saa oikeata käsitystä siitä, miltä kasvi näyttää isoksi kasvaneena osana istutuskokonaisuutta, sanoo Seija Ranta.


Perennatarhaa varten Seija hankki Oripäästä vanhan kasvihuoneen kaaret, jotka pariskunta kunnosti. Aluksi kasvihuoneen koko tuntui suurelta. Hän jakoi kasvihuoneen eteistilaan sekä varsinaiseen kasvihuoneeseen, ja koko tila on tullut mukavasti käyttöön. – Kasvihuoneen puoli on työskentelytila, missä kylvän, ruukutan ja istutan taimia. Siellä kasvavat myös tomaatin, kurkun ja yrttien taimet. Eteistilassa voin säilyttää keväällä yöpakkasten aikaan arempia taimia sekä karaista kasvihuoneessa kasvaneita taimia ennen kuin siirrän ne kokonaan ulos. Sinne voin nostaa kasveja myös varjoon paahteelta.


Kasvihuoneen ympärille on jo noussut taimimyyntipöytiä ja lisää on tulossa. Kaikki puutarhan rakenteet on tehnyt Juhani pariskunnan yhdessä tekemien suunnitelmien mukaan. Myös tyhjiksi jääneitä tuotantorakennuksia hyödynnetään, sillä vanha kanala toimii talvetuspaikkana ja vanhassa navetassa sijainneessa sienimössä kasvavat nyt itse kylvetyt perennat.


– Kaikilla ei ole sopivaa paikkaa talvettaa arimpien kasvien juurakoita. Niinpä tarjoan korvausta vastaan myös talvetuspalveluita. Voin ottaa joko ruukussa kasvavan kasvin tai maasta ylösnostetun juurakon talveksi hoitoon. Asiakas hakee sen siten kesän ajaksi kotipihaan kukoistamaan, sanoo Seija Ranta.


Neuvot kaupanpäälle


Seija Ranta panostaa taimien omaan kasvatukseen, mutta osa Rannan markkinoimista taimista tulee tukuista. Tällä tavalla hän pystyy pitämään suurempaa valikoimaa myynnissä. Myös puuvartiset pensaat ja havut tulevat tukusta. Kesäkukkien taimia Seija Ranta ei sen sijaan kasvata eikä pidä myynnissä, ne hän jättää suosiolla muille.


– Perennoiden kasvatuksessa pyrin vahvoihin, vankkajuurisiin taimiin, jotka lähtevät hyvään kasvuun asiakkaan puutarhassa ja talvehtivat kunnolla. Olen kirjoittanut kaikista myynnissä olevista kasveista kasvikortit. Nämä ovat esillä täällä puutarhassa ja annan asiakkaalle mukaan kirjoittamani hoito-ohjeen paperilla.


Puutarhanhoitoon liittyvien neuvojen ja ohjeiden antamista Seija Ranta pitää paitsi tärkeänä myös itselleen luonnollisena. Hän toteaa antavansa neuvoja runsaasti pyytämättäkin.


Seija Ranta pitää myös erilaisista kasvikokeiluista. Hän on esimerkiksi kasvattanut monivuotista salkoruusua sekä ihmekukkaa, joka kasvaa koko kesän kukkivaksi, suureksi, tuoksuvaksi kukkapensaaksi. – Haluan kokeilla perinneperennoiden, kuten pioneiden, ukonhattujen ja päivänliljojen, kasvatuksen rinnalla uutuuksia, joita ei ihan joka paikasta saa hankittua.


Puutarhamyymälän kiivain sesonki on edessä. Seija Ranta avaa tulevassa viikonvaihteessa 21.-22.5. perennatarhan tämän kesän kauden. – Silloin kanssani on puutarhuri Kaija Ruuska antamassa perennaneuvoja.